Seminar de cercetare

al Centrului de Guvernare și Politici de Securitate

Oferă cercetătorilor din țară sau străinătate posibilitatea să își prezinte rezultatele recente în fața unei audiențe extinse. Centrul invită 6 cercetători în fiecare an, iar evenimentele se desfășoară în format online sau în persoană.

Nanuli Silagadze

Inovațiile democratice: O soluție nouă pentru probleme vechi?

24 noiembrie 2022, 12.00 (fizic, sala 310, Clădirea centrală UBB)

Înscrierea la seminar se face prin completarea formularului disponibil la https://tinyurl.com/ffp52tdj pana pe 20 noiembrie la orele 11.30. Doar cei înregistrați vor primi link-ul către sesiunea online a seminarului,

Prezentarea va fi de 30 min., urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea audienței de 30 min.

Problemele democrațiilor reprezentative sunt reflectate în multiple procese: nemulțumirea politică a cetățenilor, încredere scăzută în instituțiile scăzute, scăderea participării electorale sau a implicării în partide politice. Prin urmare, câteva inovații democratice au fost implementate în multe țări pentru a vindeca această “boală”. Această prezentare identifică principalele inovații democratice – democrație directă și democrație deliberative – și subliniază meritele și provocările lor în societățile și sistemele politice contemporane.

Nanuli Silagadze este cercetător postdoctoral la Universitatea Abo Akademi din Finlanda.

Evenimente încheiate

Politică și securitate după provocările secesioniste: Relația dintre Catalonia și Spania din 2017 (27 octombrie 2022)

Oscar Barberà (Conferențiar univ. dr. în Științe Politice și Administrație Publică, Universitatea din Valencia)

Mișcarea de secesiune catalană a început în 2010 cu respingerea de către Curtea Constituțională Spaniolă a unor elemente-cheie de reformare a Statututului Catalan de Autonomie. Între 2012 și 2017, mișcarea secesionistă a mobilizat mulți cetățeni, a organizat demonstrații și proteste și a încercat să obțină legitimitate internațională prin intermediul a două referendumuri controversate (2014 și 2017). În toamna lui 2017 au existat conflicte semnificative între instituțiile din Spania și Catalonia.  Acestea au evidențiat dileme de securitate majore care implicau Poliția spaniolă și catalană, armata spaniolă, precum și unele interferențe internaționale. După 2017, provocările instituționale și de securitate au fost foarte relevante, dar conflictul a scăzut în intensitate. Mișcarea secesionistă a pierdut din susținerea maselor și este divizată intern în acest moment. Prezentarea va evidenția principalele dezvoltări politice și de securitate care ajută la înțelegerea situației din 2017 până în prezent.

Discriminarea între concepte și realități în societatea contemporană (12 mai 2022)

Asztalos Csaba-Ferenc (avocat, membru în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării)

Discriminarea este tratamentul inegal al persoanelor și grupurilor din societate. Aceasta include, printre altele, abuz verbal, transmiterea ideii că unele persoane nu valorează mult ca ființe umane, hărțuire sau comportamente ce promovează inegalitatea. Un tratament discriminatoriu aplicat cetățenilor poate crea consecințe periculoase pentru interacțiuni sociale sau viitorul democratic al țării. Această prezentare va evidenția unele dintre manifestările și provocările discriminării în societatea contemporană românească.

Guvernarea rebelilor și provocările de securitate (7 aprilie 2022)

Adrian Florea (Conferențiar univ. dr. în Relații Internaționale, Universitatea din Glasgow)

 Această prezentare se inspiră din literatura despre guvernare și râzboi civil / insurgență pentru a examina condițiile în care grupurile rebele stabilesc arhitecturi de guvernare complexe în zonele pe care le controlează. În timp ce multe războaie civile modifică ordinea socio-politică existentă, creează deseori un tip de ordine alternativă în care rebeli ce luptă împotriva guvernelor îndeplinesc o gamă largă de activități de guvernare: instituie structuri executive, legislative și administrative paralele, instituții alternative de stabilire a proprietății intelectuale și rezolvare a disputelor, colectează taxe și oferă o varietate de bunuri publice precum servicii de sănătate, educație sau servicii sociale pentru populație. Voi discuta principalii factori care modelează oferta și cererea de guvernare a rebelilor. 

The COVID-19 Pandemic and the Angry Youth: Stories from Bosnia and Herzegovina (10 martie 2022)

Maja Savić-Bojanić (Lector univ. dr. în Științe politice, Sarajevo School of Science and Technology)

Political participation during crisis takes a reactive form – it is merely a response to an emergency which is manifested through varying forms of protest. In a global crisis caused by Covid-19 pandemic, massive protests occurred as a response to restrictive measures that governments around the world imposed as means of protecting public health. This lecture will examine why youth engaged in Covid-19 related protests in Bosnia and Herzegovina. What were the triggers and how did youth opinion changed as policies changed? Is youth on a ‘standby’ or are they easily triggered?